EKOENERGO OY
Actions to Save the Planet
Welcome TervetuloaEnergiakriisiClimate Change IlmastonmuutosData of World Forests Imatran Voimasta Fortumiksi 1932-2013Planning of Optimal Power SystemsPlanning of Nuclear Power SystemsEnergian käyttäjän käsikirjaSukukirjat, Family booksStudies and consultations
Kansikuva
Esite
Sisällysluettelo
Henkilöhakemisto
Esitelmä Loviisassa 8.4.2015
Imatran Voimasta Fortumiksi 1932-2013

Imatran Voimasta Fortumiksi 1932 - 2013 -kirjassa kerrotaan huikea kasvutarina, kuinka pienestä Koskitoimistosta kehittyi Imatran Voima Oy ja siitä edelleen arvokkain valtionyhtiö Fortum. Ensin rakennettiin vesivoimalaitoksia, sitten lämpövoimalaitoksia ja lopulta 1970-luvulla tehtiin Loviisan ydinvoimala. Tehoa oli rakennettu vuoteen 1982 mennessä 4000 MW ja IVOlla oli osaava insinöörikunta, jolla oli kyky rakentaa myös ydinvoimalaitoksia edullisesti.

Suurimmat kasvun vuodet osuivat kuitenkin 1990-luvulle, jolloin Imatran Voima aloitti kansainvälistymisen ja ostaa yrityksia Ruotsin markkinoilta. Vuodesta 1990 lähtien yhtiö kasvoi nopeammin kuin mikään Suomen suurimmista pörssiyhtiöstä. Sen liikevaihto oli vuonna 2013 6,7-kertainen vuoden 1990 liikevaihtoon verrattuna. Suurin kasvu tapahtui vuosina 1995 - 1997, kun IVO osti Ruotsista mm. Gullspångin ja yhdisti sen Tukholman kaupungin kanssa Birka Energi -yhteisyritykseksi. Ruotsista osteettiin yli 5000 MW edullista voimalaitoskapasiteettia. 

Mielenkiintoinen jakso koettiin vuosina 1997-2000, kun Imatran Voima ja Neste siirrettiin yhteisen holding-yhtiön, Fortumin, alaisuuteen. Siihen liittyy monta tarinaa kabinettipelistä, optioista, potkuista sekä onnistuneista ja epäonnistuneista liiketoimista.

2000-luvun alussa myytiin Nesteen 275 miljoonan barrelin öljyvarat ale-hinnalla ja aloiteettiin mittavat investoinnit Venäjälle.  Samalla myytiin myös insinööritoiminnot, kun niillä ei ollut käyttöä. Samalla meni osaaminen rakentaa voimalaitoksia edullisesti. Tavoitteena oli pelkästään voiton tuottaminen osakkaille. Suomen voimalakapasiteetin riittävyydestä ei huolehtinut enää kukaan.

Vuoden 2008 jälkeen Venäjältä ostettiin ja rakennettiin uutta voimalaitoskapasiteettia myös 5000 MW. Se maksoi yhtä paljon kuin Ruotsista ostettu ydinvoima- ja vesivoimakapasiteetti, vaikka oli pääasiassa kaasuvoimaa. Kaasuvoiman investointikustannukset ovat noin 600 €/kW, jos voimalat olisi tehty suomalaiseen insinööritaitoon perustuen. Niinpä siitä on tullut Fortumille sijoitus, joka ei ole tuottanut tavoitteeksi otettua 500 miljoonaa eroa vuodessa. Tuotto on jäänyt jopa alle puoleen tavoitteesta.

Kirja Imatran Voimasta Fortumiksi ilmestyi maaliskuussa 2015. Kirjan esite löytyy vasemmalla olevasta valikosta. Kirjaa voi ostaa mm. Booky.fi verkkokaupasta


Lisätietoja: Ekoenergo Oy  askovuorinen(at)gmail.com


Welcome TervetuloaEnergiakriisiClimate Change IlmastonmuutosData of World Forests Imatran Voimasta Fortumiksi 1932-2013Planning of Optimal Power SystemsPlanning of Nuclear Power SystemsEnergian käyttäjän käsikirjaSukukirjat, Family booksStudies and consultations